Αγάπη χωρίς πόνο είναι χρυσός χωρίς λάμψη.

Θέλουμε να αγαπήσουμε αλλά χωρίς πόνο. Βασικά θέλουμε να αγαπηθούμε χωρίς πόνο.

Νομίζουμε ότι η αγάπη μέσα στον γάμο είναι ροζ συννεφάκια, και συνεχή χαμόγελα. Θέλουμε κάποιος να μας αγαπήσει χωρίς να πονέσουμε και τα περιμένουμε πολλές φορές όλα από τον άλλον, χωρίς εμείς να θέλουμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα. Η αγάπη και ο πόνος είναι έγγαμο ζευγάρι, πάνε πάντα μαζί και οι δυο τους δίνουν ως καρπό και τέκνο την πνευματική ανθοφορία και ευτυχία του έγγαμου βίου. Ο πόνος είναι η αρένα που η αγάπη θα δοκιμαστεί μέσα από τις επιθέσεις των θηρίων και των πειρασμών και εκεί θα φανεί αν αξίζει πραγματικά και αν έχει γερά θεμέλια.

Η αγάπη στον γάμο δεν ανθεί στα γλέντια και στις χαρές αλλά ανθίζει με τις πηγές των δακρύων από τις δοκιμασίες του πόνου. Ο πόνος είναι ευκαιρία για να δούμε ποια είναι τελικά η μεταξύ μας αγάπη, στους εχθρούς και στους πειρασμούς θα φανούν αν τα οχυρά είναι δυνατά και εξοπλισμένα.

Δεν γίνεται αδερφέ να αγαπήσουμε χωρίς τραύμα και πόνο. Γιατί όμως θα αναρωτηθείς. Πολύ απλά ο πόνος είναι το διαγνωστικό και το δοκιμασμένο μέσο για να δούμε την καθαρότητα της αγάπης. Όπως στην φωτιά που μπαίνει μέσα της ο ράβδος χρυσού και βγαίνει καθαρός και ξάστερος. Αν βάλεις κομμάτι ξύλου θα γίνει κάρβουνο.

Πώς θα αντέξω με τον άλλον τον πόνο που θα έρθει; Αν η ένωση του ζευγαριού δεν έχει εξωτερικά και ψεύτικα χαρακτηριστικά, ο πόνος θα νικηθεί με τη δύναμη της αγάπης που είναι ο ίδιος ο Κύριος ως πρόσωπο. Σε παντρεύομαι για αυτό που είσαι και όχι για αυτά που έχεις. Αυτό που είσαι είναι για μένα η πηγή, το άλλο μου μισό, ο συνοδοιπόρος μου, συμπληρώνεις τα δικά μου κενά και οι δικές μου αδυναμίες γίνονται δυνάμεις με τη δική σου παρουσία.

Πολλά ζευγάρια χωρίζουν και δεν μπορούν να αντέξουν ακόμα και μικρές δυσκολίες, γιατί; Πολύ απλά απουσιάζει ο Κύριος. Όταν απουσιάζει ο Χριστός τα πάντα είναι κενά, αδύναμα και ανοχύρωτα. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένας ευλογημένος έγγαμος βίος με ανθρώπινες δυνάμεις και με μάχη συμπεριφορών.

Στους αγίους έκαναν φρικτά βασανιστήρια αλλά η μεγάλη τους αγάπη για τον Χριστό τους γλύκαινε τον πόνο των βασάνων.

Αφήστε αγαπητά μου παιδιά την ΚΟΡΔΕΛΑ των Ιερών Στεφάνων του γάμου σας να την κρατάει ο Κύριος. Εκείνος να οδηγεί τον γάμο σας ώστε να καλπάζει προς τη βασιλεία των ουρανών.«Οι δύο είς σάρκα μίαν» σημαίνει πονάμε μαζί , αντιμετωπίζουμε τα πάντα μαζί σαν ένα.

Αν αγαπάς αληθινά και έχεις τον Χριστό στη ζωή σου μην φοβάσαι τον πόνο, έχεις ήδη τον κατάλληλο εξοπλισμό για να νικηθεί ο εχθρός κατά κράτος.

π. Σπυρίδων Σκουτής

πηγή: Ευχή

αν σας άρεσε το άρθρό κοινοποιήστε το:

Πρόσφατα άρθρα

Χρονολογικό αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Εορτολόγιο