Η Ενορία μας Πανηγυρίζει.

Στις  24 & 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός μας κατά το ακόλουθο πρόγραμμα.

Όσοι επιθυμούν να τελέσουν Αρτοκλασία στον Εσπερινό της Παναγίας (24/3) υπέρ ελέους και υγείας των οικογενειών τους μπορούν να το δηλώσουν στους Ιερείς του Ναού μας ή στα τηλεφωνα: 210 97 01 580 & 6941 60 8265

Μικρό Ιστορικό του Ιερού Ναού μας.

Ως τό 1922 ο Υμηττός ἦταν ἀγροτική περιοχή! Μετά ὅμως ἀπό τήν Μικρασιατική καταστροφή δημιουργήθηκε μιά πολυπληθής συνοικία. Κατέστη λοιπόν ἀνάγκη ἵδρυσης ἐνορίας καί ἀνέγερσης εὐρύχωρου Ιεροῦ Ναοῦ. Τό 1936 συστήθηκε ἐπιτροπή ἱδρύσεως τῆς ἐνορίας, μέ ὑπόμνημά πρός τήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Ἀθηνῶν ζήτησαν τήν ἵδρυση τῆς ἐνορίας. Τό αἴτημα ἔγινε δεκτό, ὅμως προέκυψε ἔρις σχετικά μέ τό ὄνομα τοῦ ῾Αγίου, στόν ὁποῖο θα ἀφιερωνόταν ὁ Ναός. Μιά μερίδα πιστῶν ἤθελαν νά ἀφιερωθεῖ στήν Αγία Φωτεινή, μία ἄλλη στόν Άγιο Ἐλευθέριο. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ἀποφάσισε όμως νά ἀφιερωθεῖ στόν Εὐαγγελισμό τῆς Θεοτόκου. ῎Ετσι τό Μάρτιο τοῦ 1937 ἀνεγέρθηκε μικρός ναΐσκος καί τήν Κυριακή τῶν Βαΐων τοῦ ἰδίου ἔτους τελέσθηκαν τα θυρανοίξια και ἡ πρώτη Θεία Λειτουργία.

Πρῶτος ἐφημέριος διορίστηκε ὁ ἀείμνηστος π. Ἀριστομένης Ἀσημακόπουλος, ὁ ὁποῖος μέ ἀνυπέρβλητες δυσκολίες καί παρά τήν οἰκογενειακή του πενία πάλεψε στά δύσκολα ἐκεῖνα χρόνια καί πέτυχε νά ὀργανώσει τήν ἐνορία καί νά προσφέρει ἀξιόλογο ποιμαντικό ἔργο.

Στά χρόνια μετά τήν ἀπελευθέρωση ὁ μικρός ναός δέν ἐπαρκοῦσε γιά τήν πολυπληθή πιά ἐνορία. ῎Ετσι στήν ἀρχή τῆς δεκαετίας τοῦ 1950 ἄρχισε νά κτίζεται περικαλλής ναός. Ο Ναός ολοκληρώθηκε και πήρε την τελική του μορφή ύστερα από την προέκταση της κυρίας εισόδου και το κτίσιμο του καμπαναριού το 1990 υπό την επίβλεψη του π. Παναγιώτη Μπασέα. Το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησαν εργασίες εξωραϊσμού, συντήρησης και αποκατάστασης του Ναού λόγο της φθοράς του χρόνου. Η τελετή των εγκαινίων του Ναού πού έγιναν τό 1978 ὁ ἀείμνηστος πρώτος Mητροπολίτης Καισαριανής κυρός Γεώργιος αφιέρωσε την κεντρική Αγία Τράπεζα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και μετά από αίτημα των ενοριτών ἀποφάσισε νά ἀφιερώσει παρατράπεζα τοῦ ναοῦ στό ὄνομα τῆς Αγίας Φωτεινῆς και του Αγίου Πολυκάρπου, προκειμένου νά ἱκανοποιήσει την αγάπη τῶν μικρασιατῶν ἐνοριτῶν για τους πολιούχους Αγίους τῆς ἀξέχαστης Σμύρνης.

Η Ενορία μας σήμερα, αριθμεί περίπου 4.500 Ενορίτες.

Ο Ιερός Ναός μας πανηγυρίζει:

1) επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. (25 Μαρτίου)
2) επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (26 Φεβρουαρίου)
3) επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης (23 Φεβρουαρίου).
4) την Κυριακή της Σαμαρείτιδος – κινητή εορτή (Κυριακή μετά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής), ανάλογο με τον εορτασμό του Πάσχα.

 

αν σας άρεσε το άρθρό κοινοποιήστε το:

Πρόσφατα άρθρα

Διαφέρει ο Αγιασμός της παραμονής των Θεοφανείων από τον Αγιασμό ανήμερα της εορτής;

  Και στις δύο ημέρες, παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων, τελείται η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Δεν τίθεται θέμα ποιος είναι αγιότερος και ποιος λιγότερο άγιος, καθώς και οι δύο τύποι αγιασμού είναι αγιασμένοι από τη ζωοποιό χάρη του αγίου Πνεύματος. Ο Αγιασμός που τελείται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων είναι ακριβώς ο ίδιος. Ο Μεγάλος Αγιασμός φυλάσσεται όλο το χρόνο στο Ναό, σε ειδική φιάλη. Σκοπός της πράξης αυτής είναι η διευκόλυνση των πιστών και η εξυπηρέτηση των αναγκών τους: όταν κάποιος είναι ασθενής «εις αγιασμόν και ίασιν ψυχής τε και σώματος» και στην περίπτωση που κάποιος χριστιανός δεν μπορεί να μεταλάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού γιατί διατελεί κάτω από κάποιο παιδαγωγικό επιτίμιο του πνευματικού του. Ο Μέγας Αγιασμός σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υποκαταστήσει τη μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Κυρίου στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δεν θεωρείται υποκατάστατο, ούτε όμοιο και ισότιμο. Απλώς δίδεται ως μία παρηγοριά στους χριστιανούς που δεν μπορούν να κοινωνήσουν και για να ενισχυθούν στον αγώνα τους για την μετάνοια. Ο Μέγας Αγιασμός δύναται να φυλάσσεται κατ’ οίκον προς εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών. Αυτό αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της Ακολουθίας: «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκον, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον» καθώς επίσης και στον λόγο του Ι. Χρυσοστόμου ο οποίος γράφει σχετικά: «κατά την εορτήν ταύτην άπαντες υδρεύονται, οίκαδε τα νάματα φέροντες και εις ενιαυτόν φυλάττουσιν». Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για την κατ’ οίκον διατήρηση του καθαγιασμένου ύδατος είναι η ευλαβής και μετά μεγίστης προσοχής φύλαξή του. Έτσι, ο Μεγάλος Αγιασμός (της παραμονής των Θεοφανείων) είναι δυνατόν να φυλάσσεται και στα σπίτια των ευσεβών χριστιανών όλο το χρόνο για τον αγιασμό τους «δια του ραντισμού και της μεταλήψεως», καθώς για να αγιάζουν τα ίδια τα σπίτια τους, τους κήπους, τα σπαρτά τους, τα ζώα, τα οχήματα τους κλπ. Είναι καλό να χρησιμοποιείται και για την προφύλαξη μας από τη βασκανία και κάθε σατανική ενέργεια και όχι άλλα δεισιδαιμονικά ξόρκια, λάδια, ξεματιάσματα κλπ. Εξυπακούεται πως στο σπίτι, διατηρούμε τον Αγιασμό (Μικρό ή Μεγάλο) στο εικονοστάσιο, όπου καίει κανδήλα και πως τα μέλη της οικογενείας αυτής επιμελώς θα αποφεύγουν τις αφορμές και αιτίες της αμαρτίας που φυγαδεύουν την θεία χάρη.  

διαβάστε περισσότερα »

Χριστούγεννα και να κοιμηθούμε;

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο πλούσια εδέσματα και πολύχρωμα λαμπιόνια αλλά μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και πνευματικότητα. «Ο Χριστός με τη μεγάλη Του αγάπη και με την μεγάλη Του αγαλλίαση που σκορπάει στις ψυχές των πιστών με όλες τις άγιες γιορτές Του, μας ανασταίνει αληθινά αφού μας ανεβάζει ψηλά πνευματικά. Αρκεί να συμμετέχουμε και να έχουμε όρεξη πνευματική να τις πανηγυρίζουμε πνευματικά. τότε τις γλεντάμε πνευματικά και μεθάμε πνευματικά από το παραδεισένιο κρασί που μας φέρνουν οι Άγιοι και μας κερνούν. Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε αγίας ημέρας και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολύ ευλάβεια κάθε γιορτή. Να μελετάει και να ζει τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάει τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθεί και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθεί. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψέλνονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζει τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται. -Γέροντα, μετά την Αγρυπνία των Χριστουγέννων δεν κοιμόμαστε; -Χριστούγεννα και να κοιμηθούμε! Η μητέρα μου έλεγε: «Απόψε μόνον οι Εβραίοι κοιμούνται». Βλέπεις, την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός οι άρχοντες κοιμόνταν βαθιά, και οι ποιμένες «αγραυλούσαν». Φύλαγαν τα πρόβατα την νύχτα παίζοντας την φλογέρα. Κατάλαβες; Οι ποιμένες πού αγρυπνούσαν είδαν τον Χριστό. -Πώς ήταν Γέροντα, το σπήλαιο; -Ήταν μία σπηλιά μέσα σε έναν βράχο και είχε μία φάτνη, τίποτε άλλο δεν είχε. Εκεί πήγαινε κανένας φτωχός και άφηνε τα ζώα του. Η Παναγία με τον Ιωσήφ, επειδή όλα τα χάνια ήταν γεμάτα και δεν είχαν πού να μείνουν, κατέληξαν σε αυτό το σπήλαιο. Εκεί ήταν το γαϊδουράκι και το βοϊδάκι, που με τα χνώτα τους ζέσταναν τον Χριστό! «Ἔγνω βοῦς τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του κυρίου αὐτοῦ», δεν λέει ο Προφήτης Ησαΐας; -Σε ένα τροπάριο, Γέροντα, λέει ότι η Υπεραγία Θεοτόκος βλέποντας τον νεογέννητο Χριστό, «χαίρουσα ὁμοῦ καὶ δακρύουσα» ἀναρωτιόταν:… «Ἐπιδώσω σοι μαζόν, τῷ τὰ σύμπαντα τρέφοντι, ἢ υμνήσω σε, ὡς Υἱὸν καὶ Θεόν μου; ποίαν εὕρω ἐπὶ σοί προσηγορίαν;» -Αυτά είναι τα μυστήρια του Θεού, η πολύ μεγάλη συγκατάβαση του Θεού, την οποία δεν μπορούμε εμείς να συλλάβουμε! –Γέροντα, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε το γεγονός της Γεννήσεως, ότι δηλαδή ο Χριστός «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου»; -Για να ζήσουμε αυτά τα θεία γεγονότα, πρέπει ο νους να είναι στα θεία νοήματα. Τότε αλλοιώνεται ὁ άνθρωπος. «Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον», ψάλλουμε. Άμα ο νους μας είναι εκεί, στο «παράδοξον», τότε θα ζήσουμε και το μεγάλο μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού. Εγώ θα εύχομαι η καρδιά σας να γίνει Αγία Φάτνη και το Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ να σας δώσει όλες τις ευλογίες Του.

διαβάστε περισσότερα »

Όταν μιλάει κανείς πολύ, τότε αδυνατίζει πνευματικά.

Εμείς και λέμε και θέλουμε να ακούμε πολλούς λόγους, αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να τους εφαρμόσουμε. Οι Πατέρες δεν ζητούσαν πολλούς λόγους. Λάμβαναν έναν πνευματικό λόγο και έφευγαν στην έρημο και ζούσαν πολλά χρόνια με αυτόν τον λόγο. Προσπαθούσαν να τον εφαρμόσουν και τρέφονταν από αυτόν. Εμείς και λέμε και θέλουμε να ακούμε πολλούς λόγους, αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να τους εφαρμόσουμε. Όταν μιλάει κανείς πολύ, τότε αδυνατίζει πνευματικά. Άγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ

διαβάστε περισσότερα »
Χρονολογικό αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Εορτολόγιο